מהי חשיבותו של מפקח בנייה מטעם הדיירים?
חשיבות המפקח בו בוחרים הדיירים היא במספר רבדים: המפקח מייצג את הדיירים בפן המקצועי
בכך שהוא מלווה אותם ואת עורך הדין של הדיירים, בכל היבט ונושא שקשור במפרט ובבניה עצמה.
יתרה מכך, מפקח מנוסה, יכול וצריך לעבוד יד ביד עם עורך הדין של הדיירים, עוד בשלב ההסכמים ולהנחות אותו ע"י הפקת מסמך ובייעוץ אישי בפגישה, במידע ופרטים הרבים, גדולים וקטנים, אותם
הוא מכיר מביקורים באתרי בנייה רבים, יום יום, בתחום התמ"א. נושאים אלו, צרכים להיות מוסכמים
עוד בטרם התחילו עבודות הבנייה, שכן, יזם שלא הכניס דברים להסכם, יתנער מאחריות בטענה שלא הוסכם על זאת.
האם משתלם לבחור מפקח בנייה מטעם הדיירים?
התשובה לכך היא ברורה: החוק מחייב את היזם שבו בוחרים הדיירים, להקציב סכום לתשלום עבור מפקח בנייה שאינו כפוף לו – הוא המפקח מטעם הדיירים. מפקח זה, נבחר ע"י הדיירים עצמם ולכן מייצג את האינטרסים המקצועיים שלהם שהבנייה תבוצע לפי התכנון, בעזרת החומרים עליהם הוסכם וברמת ביצוע הטובה ביותר. את המפקח היזם אינו יכול לפטר. למפקח זכות מקצועית לבקר באתר ככל שיחפוץ (דייר מהבניין אינו רשאי להיכנס לאזור העבודה כיוון שהוא אינו מבוטח לכך).
הדיווח של המפקח הוא שומר על עדכונם של הדיירים בפרטי התקדמות הבנייה (דיירים רבים אינם גרים בבניין וככל שיותר דיירים בקיאים במתרחש, יותר קל להפעיל לחץ על יזם שמאחר בלוחות הזמנים).
מה הבדל בין מפקח מטעם הדיירים למפקח מטעם היזם?
ראשית, רוב היזמים אינם מחזיקים במפקח מטעמם, אלא במנהל עבודה. מנהל עבודה, מנוסה ככל שיהיה, אינו מהנדס (ברוב המקרים) ואינו בקיא בתכנון הנדסי ולכן חשוב מאוד להעסיק מפקח מטעם הדיירים שיהיה מהנדס מתכנן במקצועו. במקרים בהם יש מפקח מטעם היזם, הוא מחויב ליזם ולכן
מייצג אינטרסים של היזם, לכן אין טעם בלבקש ממנו לבצע את הפיקוח עבור שני הצדדים.
מה ההבדל ברמת העבודה בין מפקח בנייה לתמ"א 38 סעיף 1 לבין מפקח בנייה תמ"א סעיף 2 – פינוי בינוי נקודתי?
מדובר בשני מיזמים שונים לחלוטין. תמ"א 38 סעיף 1 הוא מיזם בו מחזקים מבנה קיים ומוסיפים מספר קומות. תמ"א 38 סעיף 2 הוא מיזם בו הורסים את המבנה ובונים מבנה חדש ולכן נדרש ניסיון של המפקח מטעם הדיירים בהריסה ובליווי פרויקט בנייה חדש, הדורש כתיבת מפרט מורכבת הרבה יותר.
בתמ"א 38 סעיף 1, המפרט הנדרש הוא פשוט מאוד, כיוון שמוסיפים ממ"ד, מרפסת שמש, מעלית ושיפוץ הלובי וחדרי המדרגות בלבד. מצד שני, הסיכון ההנדסי בתמ"א 38 סעיף 1 הוא גבוהה בהרבה ודורש בשלב הביסוס והחיזוקים, נוכחות של מפקח בנייה מטעם הדיירים וותיק מאוד אשר מחזיק בניסיון עשיר בתכנון ובפיקוח.
בפרויקט תמ"א 38 סעיף אחד, מקובל לקבל תקציב מהיזם, המאפשר הגעה אחת עד שתיים של המפקח בשבוע. בתמ"א 38 – 2,
התקציב גדול יותר ומאפשר 4-5 הגעות שבועיות או במילים אחרות, הגעה יומיומית לאתר.